Torre d'en Sastre

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Torre del Sastre)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Masia de la Torre del Sastre
Torre del Sastre


Masia fortificada situada a la vora de la carretera de Roses a Montjoi, a l'altura del km 4. La masia està formada per la casa i una torre de defensa de planta circular. És dels segles XVI - XVII.

Aquesta és una masia que forma part d'una xarxa d'elements defensius per vigilar la costa i protegir el litoral i les terres de l'interior dels perills que venien per mar. És un exemple de masia fortificada d'època moderna.

La casa és de dues plantes i està coberta amb teulada de dues aigües. La façana principal dóna a migdia. Al costat esquerra s'obre la porta forana, d'arc de mig punt, que presenta un arc fet amb carreus regulars. A sobre de la porta s'observa una petita fornícula que, originàriament, servia per donar cabuda a una imatge religiosa, probablement.

Al primer pis s'obren dues grans finestres quadrades emmarcades amb grans carreus de pedra calcària ben tallats. A llevant de la casa s'adossa una construcció amb coberta a un vessant obert a l'exterior a través de dues arcades.

La torre se situa a ponent. Antigament la torre estava separada de la casa uns tres metres. Aquesta distància va ser anul•lada mitjançant la construcció d'un cos. La torre és de planta circular i fa uns 7,5 metres de diàmetre exterior, i uns 18 metres d'altura. La paret té un gruix aproximat de 1,30 metres. El coronament de la torre és amb merlets esglaonats més o menys conservats. Es conserva la base d'un matacà amb plataforma esglaonada a la inversa i un dels brancals de l'obertura associada.

A la cara nord de la torre s'observen vàries sageteres, emmarcades per quatre carreus, distribuïdes a diferents nivells. A migdia, entremig de la heura que cobreix quasi totalment la torre, hi ha un carreu de pedra blanca a on es llegeix: AÑO I S 1628.


Situació[modifica]

Detall de la torre

Serrat de la Torre del Sastre


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 517870 Y= 4677420
  • GPS: 42° 14' 55.57" N 3° 12' 59.84" E
  • Decimal: Lat. 42.2487683205046 Lon. 3.21662105255069

Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

Detall de les arcades

A. Protecció integral.

Objectes de protecció:

  • La torre amb tots els seus valors visibles: volum, tècnica constructiva, elements defensius, obertures originals.
  • Altres possibles elements de la torre, actualment no visibles, recuperats en intervencions prèvies de prospecció arquitectònica.
  • Relació estructural entre la torre i la masia.
  • Entorn natural del conjunt.