Quarter de cavalleria (S.XVIII)

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Quadres (Ciutadella))
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Restes de l'edifici del quarter de cavalleria

El seu primer ús, durant el segle XVII, va ser com a magatzem de queviures. Cent anys després serveix de quarter de cavalleria. L’edifici s’adossa a la muralla medieval, de la qual es veuen les espitlleres. En el seu subsòl es va descobrir part de la necròpolis de la basílica tardoromana, edifici que s’ha localitzat sota el temple romànic.

Aquestes són les restes de dos edificis militars situats a l'interior de la Ciutadella de Roses. Formen una unitat funcional en un punt on no hi ha un talús de terra interior contra la muralla renaixentista i és visible el parament intern de la muralla medieval. Les construccions estan adossades contra la muralla medieval de ponent i la inclouen en la seva planta.

Pels paraments conservats es veu que es tracta de dos edificis adossats, de dues plantes. Al parament de la muralla s'observen els forats de les bigues que havien de suportar els terres del primer pis. Al sector de migdia, a l'altura de la planta baixa, s'identifica un àmbit pavimentat amb rajoles on hi ha dos forns que es conserven en força bon estat. Presenten la cambra amb la coberta de volta feta amb maons d'argila refractària.

Eren edificis que donaven suport a diferents funcions militars de la Ciutadella. Del subsòl es poden extreure importants informacions arqueològiques sobre l'impacte que va tenir la construcció de la Ciutadella sobre el recinte medieval.

Aquests edificis es caracteritzen per una utilització molt heterogènia al llarg de la seva existència. En diferents plànols del segles XVII i XVIII consten identificats de maneres diferents. Així, en un de l'any 1693 en aquest lloc es situen les quadres per a la cavalleria; en d'altres del segle XVIII hi apareixen un magatzem de reserva, unes ataones o molins de farina que eren moguts per cavalls i, finalment, uns "ornos dela municion". Aquesta darrera denominació podria correspondre als dos forns que encara es conserven.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, P. (1998) - " Les fortificacions reials del golf de Roses en època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses.
  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Rabell, J. (1992) - "La Guerra Gran 1794-1795. Comunicats de guerra dels 74 dies de setge a Roses"