Guerra Civil

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


La Guerra Civil Espanyola va ser un conflicte social, polític i militar (que més tard repercutirà també en un conflicte econòmic) que es va desencadenar a Espanya després de fracassar el cop d'estat del 17 i 18 juliol 1936 dut a terme per una part de l'exèrcit contra el govern de la Segona República Espanyola, i que es donaria per acabada l'1 d'abril de 1939 amb l'últim informe de guerra signat per Francisco Franco, declarant la seva victòria i establint una dictadura que duraria fins 1975.

A les parts del conflicte se les sol anomenar bàndol republicà i bàndol revoltat, també conegut per Bàndol nacional pels vencedors.

El bàndol republicà va estar constituït al voltant del govern legítim d'Espanya, el del Front Popular, coalició de partits marxistes, republicans i nacionalistes, recolzat pel moviment obrer, els sindicats i els demòcrates constitucionals.

Hi ha nombrosos testimonis de la guerra civil a Roses. El record d'aquests se centra sobretot en el bombardeig del Canarias i el de l'aviació italiana sobre el poble.