Edifici del Renego

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista des de les runes de l'edifici

En un replà elevat dins de la vall de l’Alzeda s’hi troben les runes de la que podria ser una masia medieval fortificada. Es tracta de l’edifici del Renego. Actualment es troba enrunat i els murs del que hauria estat un habitatge dedicat a l’explotació agropecuària a la vall es conserven fins a una altura de 60 cm i en un punt els 2 metres. La planta no es pot identificar massa bé degut a la gran quantitat d’enderroc però s’identifica una estança rectangular, una de petites dimensions quadrada (probablement una torre) i un espai general. La porta d’accés està situada cara nord i ha una estructura davant que fa difícil l’accés directe a l’habitatge.

L’origen del mas es remunta al segle XII i XIII. Una documentació d’aquesta època el relaciona amb el llinatge dels Alseda o Salzeda. Des del lloc on s’alça l’edifici del Renego es té una gran perspectiva: es domina tota la vall, el curs de la riera Ginjolers i gran part de la plana.

Uns metres al sud, en el vessant de la muntanya, hi ha un altre rastre d'ocupació humana de la vall: el refugi del Renego.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 517120 Y=4679880


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Parets i restes estructurals conservades que configuren la part coneguda de l’edifici.
  • Subsòl de l’àrea ocupada per l’edifici.
  • Àrea de 20 metres de radi en totes direccions al voltant de les restes conservades.
  • Camí d’accés al lloc.