Dracma

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


La dracma va ser una antiga moneda grega utilitzada en moltes ciutats i territoris de l'antiga Grècia i algunes zones de l'orient mitjà de L'època hel·lenística, també va ser la moneda de la Grècia moderna, que va entrar en funcionament el 1832 i va ser substituïda per l'euro el 2001 a efectes legals i definitivament el 2002. L'antiga colonia Rhode també va encunyar una dracma coneguda com la Dracma de Roses.


La dracma antiga[modifica]

La tetradragma[modifica]

Al segle V aC la tetradragma atenesa (quatre dracmes) va ser la moneda més habitual al món grec fins que va aparèixer Alexandre el Gran. En una cara apareixia el perfil d'Atena amb el casc i a l'altre cara un mussol. El revers d'aquesta moneda avui en dia es representa a la moneda grega d'1 euro.

Des de les conquestes d'Alexandre el Gran, les monedes anomenades dracmes, va començar a ser utilitzades en molts del regnes hel·lenístics de l'Orient-mitjà, incloent-hi també el regne ptolemaic d'Alexandria. La moneda dels àrabs anomenada dírham (en àrab درهم) va heretar el nom de la dracma, avui en dia el dírham és encara la moneda oficial del Marroc i dels Emirats Àrabs Units. A Armènia també van heretar del mot dracma com a nom de la seva moneda, dram.


La dracma moderna[modifica]

En 1832 va reaparèixer la dracma substituint el fènix en termes paritaris. El 1868, quan Grècia va entrar a la Unió Monetària Llatina la dracma va passar a equivaler, en pes i vàlua, al franc Francès. En l'època del canvi a l'euro, en 2002, circulaven monedes d'1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 i 500 dracmes i bitllets de 100, 200, 500, 1.000, 5.000 i 10.000 dracmes.