Categoria:Segles XVI i XVII

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca

L’any 1543, el rei Carles I visita Roses i, adonant-se de la importància estratègica de Roses amb un port natural de gran valor, decideix fortificar la badia construint un castell a l’entrada d’aquesta i una fortalesa al lloc de la vila. A mitjans del segle XVI, l’any 1544, comencen les obres del que serà la Ciutadella i del castell de la Trinitat.

A partir d’aquesta data la vila de Roses passa de ser un nucli de població independent a formar part d’un recinte militar i quedar sotmès a les dinàmiques bèl·liques que això comporta. El desenvolupament urbanístic de la vila queda constret primer per les estructures defensives de la fortificació i després per les servituds de la fortificació pel que fa al perímetre exterior.

L´urbanisme modern de Roses s´inicia a la segona meitat del segle XVII, després que els estralls de la Guerra dels Segadors i els seus epifenòmens posteriors (1635-1659) provoquessin el despoblament gairebé absolut de la vila medieval, sobretot després que l´11 d´abril de 1645 volés un polvorí situat al baluard de Sant Jordi i provoqués la destrucció d´una tercera part de les cases de la població i la mort d´unes 200 persones.