Casa Camprubí

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'ermita de la cala Calís, probablement l'edifici original de la Casa Camprubí (AMR, Col·lecció Reixach).

La Casa Camprubí és un habitatge que es troba a la cala Calís, a la badia de Montjoi. De cronologia incerta, l’edifici va ser comprat per Josep Camprubí i Escudero, un militar de carrera amb grau de general, a uns frares a mitjans del segle XIX. La casa original va ser destruïda durant la Guerra Civil i el recinte va ser utilitzat com estable. Anys més tard, durant la dècada dels 50, els murs que en resten són rehabilitats com a habitatge.

L’edifici té planta rectangular i tot i les múltiples intervencions a les quals ha estat sotmès al llarg dels anys les parets que marquen el perímetre probablement formarien part de l’edifici original. Aquests murs més antics haurien estat construïts al llarg del segle XVIII. Actualment davant la façana principal, situada a migdia, s’hi troba una gran terrassa.

Aquesta casa originàriament formaria part d’una gran propietat dedicada a l’explotació agrària que antigament s’estenia fins a la cala Montjoi. Probablement aquesta construcció es va bastir sobre una barraca de pescadors o agrícola. La família Camprubí recorda que durant unes reformes fetes durant els anys 60 es va descobrir un àmbit semisoterrani, semblant a una capella, al qual s’hi accedia mitjançant unes escales.

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 518300 Y=4677900


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Subsòl del lloc on s’aixeca la casa per contenir possibles traces d’un edifici religiós anterior.
  • Diferents components arquitectònics de l’edifici actual ja que poder ser evidències de la construcció precedent.
  • En cas d’eliminació de l’element s’haurà de documentar gràfica i fotogràficament i justificar-se tècnicament.