Bateria de sant Antoni

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Far de Roses i la bateria de sant Antoni des del mar.


La bateria de sant Antoni és una construcció d’origen militar que es troba sobre les roques de la punta de la Poncella. Actualment el recinte és un espai associat al far de Roses.

Originàriament la bateria estava formada per la plataforma i un conjunt de construccions a la banda nord. D’aquesta en queda la plataforma amb la part central enfonsada i dues construccions de planta quadrangular i coberta a dos vessants davant el mur de tanca. Una havia estat una caserna, l’altra un magatzem de munició. Entre el far i la bateria hi ha un petit desnivell amb diversos esglaons que faciliten el pas entre les dues altures.

La plataforma està continguda per una paret aixecada a la roca feta amb pedres de diferents formes disposades en fileres i lligades amb morter. El mur conserva uns dos metres d’alçada i està aixecat sobre el pendent rocallós de la punta. El castell de la Trinitat s’alça sobre la bateria que es troba en el tram inicial del camí de ronda. L’espai pertany al Ministerio de Obras Públicas


Notícies històriques[modifica]

Un informe de Ciriaco Galluzo, enginyer de la Ciutadella, informa sobre el programa de fortificació amb bateries de costa la zona compresa entre la frontera i Blanes. En el pla Roses hi queda contemplada. El projecte de construcció de la bateria és de l’any 1797 i el signa Antonio López Sopeña, enginyer director de Catalunya. En els plànols s’especifica que l’obra es durà a terme de forma immediata.

Localització[modifica]

Carretera del Far, 20.

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=515180 Y= 4677270

Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Alineació, forma i volum de l’element.
  • Mur exterior i estructures de compartimentació a l’espai interior.
  • Distribució espacial de l’espai interior.