Barracons de la Regullosa

De Rosespedia

Revisió de 13:27, 6 oct 2016; Xe (Discussió | contribucions)

(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista general que que queda d'aquest complex militar
Les construccions que resten dempeus es troben enmig de la malesa

Els barracons de la Regullosa són les restes d'un establiment militar construït per l'exèrcit franquista entre el 1940- 45 amb motiu de la construcció de la pista que comunica Roses i Cadaqués per la costa. En aquestes set edificacions s'hi allotjaven els militars que controlaven l'execució de l'obra d'aquesta pista, feta per presoners polítics condemnats a treballs forçats i confinats al camp de presoners de la Pelosa. Aquestes edificacions guarden una estreta relació amb els barracons del Lloar ja que uns servirien com a magatzems i els de la Regullosa com a allotjament.

El conjunt format per set barracons es troba en el pla de la Regullosa, a un quilòmetre aproximadament del pont de Jóncols, a tocar de la pista que comunica Roses i Cadaqués per la costa. N'hi ha de tres mides diferents i estan organitzats de forma simètrica al voltant d'un espai central lliure de construccions. El campament funcionava cares a llevant, ja que la pista es situa en aquesta banda i el barracó més gran, que tanca el conjunt es troba al costat de ponent. La resta de construccions es troben disposades de forma igual, a banda i banda, de forma que hi ha dos barraques mitjanes i una petita als dos costats.

Tots els barracons, independentment de la seva mesura (40, 30 i 10), presenten una planta llarga i estreta i estan construïts a base de lloses de pissarra lligades amb ciment. Sobre les cobertes de les estructures '’ha de dir que no se n'ha conservat cap però per la restes dels murs aquestes eren a dues aigües. L'estat de conservació dels barracons és molt dolent. Les obertures de les edificacions, tant finestres com portes, es troben a les parets de llevant responent al funcionament del campament.

En un talús de ciment proper a les estructures s'hi conserva un relleu d'una torre, l'emblema del cos militar d'enginyers, acompanyat d'un rètol amb el text 2ºB – 2ºC. Al costat hi ha un grafit on s'hi pot llegir “A 12-4-43 RIPOLL”

Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=520650 Y=4679450


Mapa[modifica]


Nivell de protecció[modifica]

C. Protecció patrimonial.

Objectes de protecció:

  • Memòria del lloc
  • La volumetria de l’element, les característiques tècniques i morfològiques i les connotacions d’ús han de configurar un fons de referència que n’asseguri la preservació del testimoni cultural implícit.