Baluard de Sant Jaume (s. XVI)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista de l'interior del baluard
Aspecte actual del baluard


L’any 1814 les tropes napoleòniques, en retirada, causen la destrucció de les defenses de la Ciutadella. Des d’aquesta data, el baluard de sant Jaume, com la resta de baluards de la fortificació, queden en un lamentable estat d’enderroc, que impedeix la seva recuperació per a l’ús militar.


Perdut l’interès estratègic, la primera intervenció integral en l’estructura del baluard no es produeix fins l’any 1996. El projecte, de l’arquitecte dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Ramon Castells, té per objectiu restaurar-lo i fer-lo visitable. Les obres comporten la descoberta de la construcció interna dels flancs del baluard i de les antigues casamates. El 2009 s'executa la segona fase del projecte, les quals han estat finançades íntegrament la Direcció General de Belles Arts del Ministeri de Cultura, amb un cost de 273.000 euros.


La segona fase ha estat inaugurada el 26 de setembre en el marc de les Jordanes Europees del Patrimoni. Aquesta segona fase es caracteritza per la construcció dels accessos a les casamates i la de finalització d’acabats i instal•lació elèctrica, per així poder incorporar el baluard als itineraris de visita al monument. Els treballs han adaptat el projecte inicial de l’enginyer Giovanni Battista Calvi, en base al plànol que se’n conserva, de l’any 1552, per tal de reproduir el corredor d’entrada a les casamates des del Pati d’Armes. La intervenció ha comportant uns importants treballs de paleteria, a càrrec de l’empresa Construccions Guardiola de Besalú.


La reconstrucció que s’ha fet ens permet veure l’estructura interna, amb els contraforts, no visibles a l’època, que reforçaven l’obra. També s’han recuperat les casamates originals on hi havia les troneres per als canons, que foren colgades de terra en unes reformes posteriors