Arxiu Municipal de Roses (AMR)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de l'AMR l'any 2015

L'Arxiu Municipal de Roses és un arxiu municipal de titularitat municipal adscrit a l'Ajuntament de Roses i al Sistema d'Arxius de Catalunya (SAC). El servei és situat al carrer de la Mainada, 28, en els baixos de l'edifici Brigola.

Orígens[modifica]

L'Arxiu té el seu origen en la creació del règim municipal a Roses, en un primer moment de 1385 a 1387, i definitivament a partir de l'any 1402. Al llarg dels segles la documentació ha estat conservada en diversos indrets, com ara a la botiga que la universitat de la vila tenia fora de les muralles o a la capella del Roser de l'església del monestir de Santa Maria de Roses. Tanmateix, el servei d'arxiu va ser creat el mes d'octubre de 1991 i l'equipament va ser obert al públic el mes d'agost de 1992 a l'actual emplaçament del carrer de la Mainada. També compta amb altres dipòsits situats en el mateix barri de Roses. El director del servei des de la seva creació és Josep Maria Barris Ruset.

Què conserva?[modifica]

Els dipòsits de l'arxiu conserven els fons de l'Ajuntament, d'empreses, fundacions i patronats municipals, d'administracions estatals, d'institucions i associacions, de famílies, de persones, de negocis i col·leccions d'imatges, d'audiovisuals, de gravats, de cartells i fullets, així com una extensa biblioteca i hemeroteca auxiliar.