Arsenal i drassanes (S.XVII)

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Arsenal (Ciutadella))
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un grup de dones a l'arsenal de la Ciutadella, entre el final del segle XIX i el principi del segle XX (AMR, Col·lecció Reixach).
Pilars que soportaven el sostre de l'edifici de l'arsenal

Restes d'un edifici militar situat a l'interior de la Ciutadella de Roses. Es localitza adossat al parament exterior de la muralla de la vila medieval, al nordoest del pati d'armes de la fortificació renaixentista. Coincideix amb un punt de desnivell del terreny; és probable que per darrere la segona planta estigués a peu pla respecte al terreny en aquell sector.

L'arsenal es construí a mitjan segle XVII. En aquest edifici s’hi guardava l’artilleria. A l’interior encara hi veiem els pilars quadrats que suportaven el pis de fusta. L’edifici del costat va servir un temps com a drassanes.

Era un edifici de forma quadrangular de tres plantes, cobert amb teulada a dos vessants. Se'n conserven parcialment les quatre parets perimetrals. Les del nord i de l'oest són la mateixa muralla medieval. La façana posterior, la del cantó oest, presenta un alçat que conserva la forma del teulat. Al centre, sota la teulada, s'observa una petita finestra d'arc de punt rodó. La façana que dóna a llevant i el mur de migdia són els que estan pitjor conservats.

A l'espai interior es conserven tres dels pilars de secció quadrada que suportaven l'estructura interna de bigues i terres de fusta.

Aquest edifici va ser projectat adoptant unes solucions tècniques d'acord amb l'ús a què anava destinat. Així, per tal d'evitar problemes d'humitat que afectessin directament la conservació de l'armament i les municions, es va dissenyar un edifici amb terres flotants i on la fusta va ser majoritàriament utilitzada.

El complex militar apareix definit amb diferents noms en els plànols d'època moderna que fan referència a la Ciutadella de Roses: "arsenal" (anys 1693, 1693, 1720, 1788), "casernes" (any 1713), "atarazana" (any 1788), "almacén de artilleria" (anys 1741 i 1788). Aquest edifici forma part d'un conjunt de tres magatzems que va ordenar edificar el governador de la plaça Diego Caballero. Els altres dos edificis són el que hi ha darrere de l'església i l'altre el que se situa paral·lel a l'arsenal.

1836- A partir de fotos antigues es pot observar que aquest edifici ja està arruïnat


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=514200 Y= 4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • De la Fuente, P. (1998) - " Les fortificacions reials del golf de Roses en època moderna", Col·lecció Papers de Recerca, 3, Roses, p.176.
  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona