Menhir del mas Marès

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Menhir del mas Marès

El menhir del mas Marès és una construcció prehistòrica que va ser trobada per la zona de la masia de la que pren el nom. Es tracta d’un gran bloc de granit amb forma d’estela que mesura uns 70 centímetres d’ample i té un gruix que va des dels 30 als 40 centímetres. El menhir té una altura visible de gairebé dos metres. No s’han trobat fillols relacionats amb aquest menhir. Aquests haguessin determinat el punt exacte on estava plantat.

Actualment el menhir està dempeus al marge de la carretera que porta a Montjoi, a l'altura del mas Marès. Al megàlit va ser redreçat durant la celebració de la Xa festa megalítica, l'any 2006. Aquest va ser trobat durant la preparació dels terrenys per la reintroducció del cultiu de la vinya en aquesta àrea del municipi.

Els menhirs sembla ser que tenien una funció de fita i probablement delimitaven o indicaven àrees d’inhumació ja que sempre es troben relacionats amb sepulcres megalítics. Aquest menhir està en relació directe amb la zona megalítica del paratge de la Casa Cremada i les coves-dolmen dels guills d’en Romualdo. La cronologia és del 4000 al 2000 a.C.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X=516840 Y= 4678240


Mapa[modifica]


Com arribar-hi[modifica]

Des de Roses cal seguir la carretera cap a cala Montjoi durant 1 km i mig aproximadament. El menhir es troba a mà esquerra, en un marge de la carretera.


Nivell de protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

  • Bloc de pedra en posició vertical
  • Entorn immediat, amb un radi de 20m en totes direccions, incloent-hi una barraca de vinya situada al nord.
  • Afloraments rocoses de l’entorn.


Enllaços externs[modifica]

  • [1] Rosesdigital.