Magatzem de reserva (Ciutadella)

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca


Restes d'un edifici militar situat a l'interior de la Ciutadella, entre la part posterior de la capçalera de l'església i l'extrem nord del llenç oriental de la muralla medieval.

És un edifici de planta rectangular amb l'eix longitudinal orientat en sentit nord-sud. La paret est és la mateixa muralla medieval. El parament presenta la meitat inferior sense enlluïr (pedres de diferents mides i formes disposades sense formar filades, tot lligat amb morter), i la meitat superior, a partir d'una línia regular, conserva una capa d'enlluït de calç. A aquesta altura hi ha una renglera d'espitlleres. A la part superior del mur s'observa una línia de forats de l'embigat que suportava un sostre a un vessant.

Pel nord, la paret es manté en tota la seva alçada, però amb un gran esvoranc. A l'oest, la paret que devia ser la façana es conserva molt fragmentàriament: la meitat de migdia, que només es conserva amb uns 20-40 cm d'alçada; l'altre tram presenta uns 2 metres d'alçada i dos grans esvorancs que podrien correspondre a sengles portes. Aquesta estructura té un gruix d'uns 60 cm i la tècnica constructiva emprada combina l'aparell de mamposteria amb filades de rajoles la qual cosa li proporciona un aspecte cromàtic característic.

De l'interior no es conserva cap paret ni estructura arquitectònica.

Aquest edifici, malgrat l'estat de conservació, presenta unes característiques arquitectòniques que mereixen una atenció especial. Amb tot, el seu principal valor és la ubicació a redós de la muralla medieval i l'existència al seu subsòl d'una necròpolis paleocristiana.

El nom de "magatzem de reserva" és el que apareix en una gravat del S.XVIII. Anteriorment, en un altre del S.XVII, consta que aquest edifici era un "almacén devíveres".

Al subsòl d'aquest edifici es va localitzar una necròpolis paleocristiana.

Aquest magatzem seria un dels tres construïts en temps del governador Diego Caballero.


Localització[modifica]

Coordenades[modifica]

  • UTM: X= 514200 Y=4679650
  • GPS: 42° 16' 8.14" N 3° 10' 19.88" E
  • Decimals: Lat. 42.26892758201216 Lon. 3.172187976210588

Mapa[modifica]


Bibliografia[modifica]

  • VVAA (1994) - "Ciutats de Girona. Catàleg de plànols de les ciutats de Girona des del segle XVII al XX", Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Girona, p.376-449.
  • Badia, J. (1981) - "L'arquitectura medieval de l'Empordà", Vol. II-B (Alt Empordà), Diputació de Girona, Girona