Casa de les Marqueses de Llinàs

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de la casa de les Marqueses de Llinàs

La casa de les Marqueses de Llinàs és un edifici construït pel mestre d'obres Joan Marés i Marés l'any 1900 seguint un estil historicista, neogòtic. El seu promotor va ser Enrique de Puig Arola, advocat i procurador rosinc afincat a Barcelona. Aquesta casa pertany al grup d'habitatges benestants construïts a primera línia de mar a finals del segle XIX i principis del segle XX.

De l’edifici original actualment només en queda la façana, tot i que es conserva la planimetria de la casa abans del seu enderroc. L’any 1996 es va reformar tot l’interior i es va afegir un quart nivell reculat. Antigament la casa tenia tres plantes que coincideixen amb les actuals.

La façana està estructurada en tres nivells. A la planta baixa hi ha tres portalades d’arc Tudor. La central és la més gran encara que les tres estan decorades amb el mateix tipus de motllures. El pis principal presenta un balcó corregut amb una barana de pedra amb quadrifolis emmarcats per rombes que s’enllacen. Al igual que a la planta baixa, el primer pis té tres obertures decorades amb un voladís ornamental de poc relleu acabat en unes mènsules que emulen capitells. Entre el pis i la galeria superior hi ha un relleu amb sanefes florals. La composició està rematada amb l’escut heràldic de la família de Puig esculpit en marbre blanc, format per una creu patriarcal i un lleó rampant.

La galeria superior presenta tres obertures que guarden estreta simetria amb la resta de l’edifici. Les dues laterals presenten una finestra geminada amb columneta al mig. La central en canvi té tres suports. La cornisa de l’edifici està decorada amb permòdols.

Del grup d'habitatges burgesos d'època també en són testimoni la Casa Rahola Berga, la casa Matas, la casa Mallol i la casa Canals.

Localització[modifica]

Plaça Catalunya, 8.

Coordenades[modifica]

 • UTM: X: 514508 Y:4679256

Mapa[modifica]


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica

Objectes de protecció:

 • La integritat de la façana
 • Elements ornamentals de l’interior
 • L’alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d’aplicació de la clau que li correspon al POUM
 • Les ampliacions en alçada compliran les següents condicions:
  • Es retiraran un mínim de 1,5 metres del pla de la façana existent.
  • Les zones de les mitgeres que quedin descobertes hauran de tenir tractament de la façana.
  • Els colors dels elements de façana seran els admesos a la normativa de cada zona.


Enllaços externs[modifica]