Casa Matas

De Rosespedia

(S'ha redirigit des de: Casa Mates)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de la casa Matas

La casa Matas és un habitatge construit l'any 1913 per la família Falp i Matas. És dels pocs exemples de cases que es conserven de l’eixample que a finals del segle XIX, principis del XX, es va construir a primera línia de mar formant una nova façana façana litoral.

L’edifici té una planta baixa i dos pisos i el seu estil constructiu és més sobri que el de les cases del mateix eixample. La decoració de la façana està feta a combinació dels colors i les formes del material constructiu utilitzat. És d’aquesta forma que la façana s’organitza segons els tres nivells d’ús. A la planta baixa els carreus estan alineats i es presenten més foscos al voltant de la porta principal. Sobre de la porta hi ha una senzilla motllura amb forma de palma feta de pedra blanca. En canvi, en el pis, a la part superior, la decoració la fan carreus de sobre les portes dels balcons que estan disposats verticals. Les obertures d’aquests dos nivells són asimetriques ja que en un costat de la porta principal n’hi ha dues i a l’altre una. Els balcons també presenten particularitats ja que n’hi ha un que agrupa les dues obertures de l’esquerra. El balcó que es situa sobre l’entrada està suportat per dues mènsules.

La part superior de l’edifici és una terrassa protegida per una balustrada formada per arcs de mig punt. Les dovelles dels arcs combinen dos colors seguint l’estil de la resta de la façana.

L’única decoració que s’observa a la façana és una reixa sobre la porta principal on hi ha l’any de construcció, 1913, i les inicials JF, de ben segur Joan Falp i Matas, l'eminent arquitecte rosinc establert a Roses, germà de Benet Falp i Matas. Un fet que fa dubtar de l'autoria establerta als mestres d'obres Àngel i Joan Marés, potser simples executors del disseny del citat arquitecte.

Les parets i sostres de les habitacions de la casa estan ricament decorats amb pintures murals. A la part posterior de la casa hi ha un jardí interior.

De l’eixample de finals del segle XIX, principi del XX, del que aquesta casa formava part encara en són testimoni la casa Ramon Rahola, la casa Mallol, la casa de les Marqueses de Llinars i la casa Canals.

Notícies històriques[modifica]

Es diu que durant la Guerra Civil aquesta casa va ser ocupada per les tropes de l’exèrcit republicà.

Localització[modifica]

Plaça Catalunya, 11.

Coordenades[modifica]

 • UTM: X: 514521 Y:4679233

Mapa[modifica]


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica

Objectes de protecció:

 • La integritat de la façana
 • Jardí posterior privat
 • Decoracions pictòriques de l’interior (parets, sostres)
 • L’alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d’aplicació de la clau que li correspon al POUM
 • Les ampliacions en alçada compliran les següents condicions:
  • Es retiraran un mínim de 1,5 metres del pla de la façana existent.
  • Les zones de les mitgeres que quedin descobertes hauran de tenir tractament de la façana.
  • Els colors dels elements de façana seran els admesos a la normativa de cada zona.