Casa Mallol

De Rosespedia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Façana de la casa Mallol
L'actual plaça Catalunya amb la casa Mallol en construcció / Fons Mariona Giró- Autor: B. Fonolleras

La casa Mallol va ser construïda per l’arquitecte Joan Marés i Marés l'any 1906 seguint l'estil modernista, plenament en voga durant aquesta l'època. És un dels pocs exemples d'aquest tipus d'arquitectura dels que disposa Roses. La casa Mallol pertany al petit grup d'edificis que es conserven de l'eixample que a finals del segle XIX, principis del XX, es va construir a primera línia de mar.

L'edifici està format per una planta baixa, dos pisos i una terrassa. A la façana es reconeixen els diferents nivells. L'accés principal el forma una porta d'arc trilobulat resseguit per una motllura i es troba a la dreta de la façana. La porta és a dos batents i té un portelló. A l'altra banda de la planta baixa hi ha una dues finestres balconeres amb una reixa de forja decorada amb motius florals.

Des de fora es pot veure com al primer pis hi ha una tribuna poligonal, a la banda dreta, i un balcó corregut amb barana de ferro forjat i obertures decorades amb frisos de decoració vegetal. Al pis superior hi ha una galeria de doble finestra geminada sobre un ampit decorat amb un relleu floral. Els arcs de les finestres són de ferradura i estan sostinguts per columnes. La façana està rematada amb un element que sobresurt a mode i imitació d'una torre. Aquest és una motllura en forma d'arc mixtilini acabat en dues volutes i una palmera que el culmina. Al centre hi ha un medalló amb l'any de construcció.

Dins de l'edifici, l'escala és l'element central. Aquesta condiciona la distribució de la planta baixa i dóna accés a les plantes superiors. La barana és de ferro forjat i presenta formes complexes. Les parets de l'interior estan pintades seguint la línia decorativa modernista. Els sostres també estan decorats amb motius florals. Les pintures murals han estat restaurades.

De l'eixample de finals del segle XIX, principi del XX, del que aquesta casa formava part encara en són testimoni la casa Ramon Rahola, la casa Mates, la casa del Marquès de Llinàs i la casa Canals.

Actualment la casa Mallol acull les dependències de l'Ajuntament de Roses.

Localització[modifica]

Plaça Catalunya, 12.

Coordenades[modifica]

 • UTM: X: 514525 Y:4679225

Mapa[modifica]


Nivell de Protecció[modifica]

B. Protecció bàsica.

Objectes de protecció:

 • La integritat de la façana
 • Elements ornamentals de l'interior
 • L'alçada reguladora i el nombre màxim de plantes queden determinats en els paràmetres d'aplicació de la clau que li correspon al POUM
 • Les ampliacions en alçada compliran les següents condicions:
  • Es retiraran un mínim de 1,5 metres del pla de la façana existent.
  • Les zones de les mitgeres que quedin descobertes hauran de tenir tractament de la façana.
  • Els colors dels elements de façana seran els admesos a la normativa de cada zona.

Referències[modifica]

J.M. Barris, "Casa Mallol, el centenari" a Revista de la Festa Major de Roses 2006, p. 6-9.

Enllaços externs[modifica]